English/ Hebrew

October- November Favorites 2018

חודש אוקטובר הגיע ואיתו הגיעה גם שנת לימודים חדשה. כפי שציינתי בחודש שעבר, לא רציתי שהחופש יגמר. זו הסיבה שהחזרה ללימודים לא הייתה פשוטה בשבילי. שנת הלימודים החלה עם שביתה של הסגל הזוטר בכל האוניברסיטאות ברחבי הארץ וזו השאירה אותי כמו הרבה סטודנטים אחרים עם תחשה של ריק וחוסר וודאות. מהר מאוד המשכתי להתייחס לתקופה זו כהמשך משונה של חופשת הקיץ, חזרתי לבלות עם חברים בימים ולצאת בלילות. אולם, בשבוע השלישי ללימודים השביתה הסתיימה והלימודים החלו במלוא עוצמתם, אבל עדין הייתה תחושה של חוסר שיגרה ורצף. מהר מאוד הגיע חודש נובמבר ועדיין הרגשתי בתוך סוג של כאוס. הלימודים לא משכו אותי מספיק, איבדתי מהתשוקה שהייתה כל כך נוכחת בשנים קודמות. נכנסתי לסוג של משבר, התחלתי לפקפק במשמעות של כל מושג שהכרתי עד כה, בלימודים, בעצמאות, בזוגיות, בפוליטיקה, באמנות, במשפחה. ככל שנכנסתי לעומק העניין כך יותר הרגשתי שלשום דבר אין ערך, ומשום שאני בחורה עקשנית גם המסקנה הזו נראתה לי לא מספקת. התחלתי במסע של חיפוש אחר החשוב והמשמעותי עבורי. מסע שנמשך גם ברגעים אלה ממש, אך כבר התחיל לגבש צורה ודעה חיובית שנותנת לי תקווה. אז הנה הדברים החיוביים שאהבתי במשך חודשיים האחרונים. וואו, יש הרבה כאלה.

October-November Favorites 2018 sapir ashkenazi

מוזיקה:
מוזיקה היא תמיד חלק משמעותי וחשוב בחיי, אבל בחודשיים האחרונים פגשתי בהמון מוזיקה חדשה. הרחבתי את עולמי המוזיקלי ושמעתי המון מוזיקה. הפעילות של לשבת ולהקשיב למוזיקה הייתה לחלק משמעותי גם בפגישות עם חברים וגם עם אנשים חדשים שהכרתי. לכן יצא שיש לי הרבה שירים, להקות ואנשים אהובים בקטגוריית המזיקה הפעם.

להקת AJR אלבום “The Click”- להקת AJR הוקמה על ידי שלישיית אחים אמריקאים. את האלבום הנפלא “The Click” הכיר לי ברק, אחד מחבריי הטובים ביותר, כבר בתחילת חודש אוקטובר. תחילה ברק השמיע לי את השיר “Weak” ובהמשך גם את השיר “Sober Up“. מהר מאוד התאהבתי בשירים העוצמתיים הללו ובנושאים הכל כך רלוונטיים לחיים המודרניים בהם עוסקים השירים. כשברק אמר לי שאני חייבת להקשיב לאלבום המלא כבר לא הייתי זקוקה לשכנוע נוסף, שמעתי את כולו ברציפות ומאז האזנתי לאלבום כולו עשרות פעמים. האלבום נפתח ב- “Overture“, זו יצירה שבנויה ממיקס של כל השירים באלבום, אך היא לחלוטין מתפקדת כיצירה חדשה ועצמאית. השיר הזה מעורר רגש מאוד מיוחד. אני תיארתי אותו כהתרגשות שמרגישים לפני הופעה, כששחקנים עושים חימום, הקצב עולה ומנסים להספיק מהר דברים אחרונים לפני הופעה. יש ביצירה זו שילוב של התרגשות, פרפרים בבטן, פחד, דחיפות וקצב. הדהים אותי לגלות איך בדיוק הרגש הכל כך ייחודי, ספציפי וממוקד הזה עלה בכל אחד מחבריי שהקשיבו לשיר. האלבום כולו יפיפה ואני ממליצה לכולם להאזין לו.

Queen Karaoke Night- ב-17 באוקטובר נערך ערב קריוקי (‏‎(Live Karaoke at Temptation‎‏ באחד מהברים האהובים עלי בתל אביב.
בבר הזה יש ערבי קריוקי בכל יום שלישי ומידי פעם ערב קריוקי בנושא ספציפי ביום רביעי. הפעם זה היה ערב שמוקדש ללהקת קווין. היינו חבורה של שישה אנשים שהלכו יחד לבר באותו היום, כולנו אוהבים את קווין, כולנו מתרגשים מהסרט שעומד לצאת בסוף החודש. האמת היא שבעקבות כל זה יצא שגם הקשבתי המון לשירים של הלהקה.

A 1000 Times- שיר של הזמר Hamilton Leithauser והמפיק המוזיקלי Rostam. השיר מוכר לרוב האנשים מהסדרה 13 סיבות, בה הוא הופיע. משום שמדובר בסדרה העוסקת בנושאים כבדים, עצובים וקשים, גם השיר מתקשר אצל רבים לאותן תחושות שחוו במהלך הצפייה בסדרה. אצלי המצב מעט שונה, למרות שראיתי את הסדרה, השיר והקשרו מנותקים מהסדרה. משהו בקצב של השיר מזכיר לי חורף. הקצב של שיר זה מעורר בי הרגשה חיובי, וכן לגמרי רקדתי ושרתי לי אותו בבית בלופים.

The Kinks- כשאני חושבת על מוזיקה טובה אחד השמות הראשונים שמיד קופצים לי לראש הם “The Kinks”. למי שלא מכיר הקינקס הם להקת רוק בריטית שהוקמה בלונדון בשנת 63 ואני כחובבת “כל דבר שקשור לשנות ה-60” שומרת להם מקום מאוד מיוחד בלב. הפעם באופן ספציפי הקשבתי לשיר “Waterloo Sunset” משנת 67. שיר זה יוצר אצלי תחושת נוסטלגיה מיוחדת ומזכיר לי את הילדות שלי. מסיבה לא ברורה השיר מזכיר לי את מצגות ה”נושא” שהיו שולחים בשרשורי אימיילם בתחילת שנות האלפיים. מצגות העוסקות בפרחים, פסלי שוקולד, נופים והעולם הגדול, דבר שבתור ילדה קטנה הדהים וריגש אותי. השיר השני של הלהקה ששמעתי, הוא השיר היותר מוכר שלהם “You Really Got Me” משנת 64, שיר קליל וכייפי. בעייני השיר מבטא את כל מה ששנות ה-60 מזוהות איתו. אני אציין כאן בקצרה עוד כמה אלבומים ושירים שהקשבתי להם החודש פעם אחר פעם.

David Bowie- השיר “Blue Jean” משנת 84 והסרט הקצר בשם “Jazzin’ For Blue Jean” שיצרו לשיר, שמאופיין בסוג של נאיביות ומבוכה באופן הכי מקסים, חמוד ומצחיק שיש. השיר “Dancing In The Street”  שנכתב במקור על ידי מרווין גיי, בביצוע משנת 85 של David Bowie ו- Mick Jagger.

Foster The People- בעבר כבר כתבתי על הלהקה ועל אהבתי אליה ובתחילת חודש מנובמבר הם הוציאו לאור שיר חדש  שהאזנתי לו רבות בשם “Worst Nites“.

Marianas Trench- היא להקה ששמעתי בתור נערה צעירה ולכן השירים שלה הם מאוד נוסטלגיים עבורי. השיר “Fallout” ליווה אותי לאורך נובמבר.

Arctic Monkeys- השירים “Cornerstone” ,”Arabella“,”Snap Out Of It“.

The Royal Concept- והשירים  “On Our Way“, “Smile” ו- “Fashion“.

לסיום, השיר האחרון ואחד החביבים עלי ביותר הוא השיר הסופר סקסי “Electric Love” של הלהקה “BØRNS”.

על הסרטון: הסרטון נולד מתוך הקשבה חוזרת לשיר “The Good Part” של הלהקה AJR שהזכרתי מוקדם יותר. את השיר אהבתי במיוחד בגלל השימוש ביצירה הקלאסית “Air” של Bach ליצירת מנגינה חדשה ומודרנית. אהבתי את הנושא המודרני של השיר: העיסוק המתמיד בלנסות ולהגיע ל”חלקים הטובים”, לא לחיות בהווה אלא לחיות בסוג של חיפוש בלתי פוסק, קצת כמו בטלוויזיה. העיסוק הזה של להריץ משהו מהר לחלק הטוב, המהנה או המעניין הוא זה שהוליד את הרעיון לסרטון הזה. חיכיתי לתחילת חודש והתחלתי לצלם כל זמן שזכרתי, לא ידעתי כיצד החודש יראה, איך אני אתנהג, מה אעשה, עם מי ואיך ארגיש, האם החודש יהיה מלא בפעולות משעממות, מעניינות, כיפיות או עצובות. בשלב העריכה בחרתי להריץ את כל הסרטונים והפעולות מהר וכאן הצופה נכנס לתמונה, כי אני יודעת מה הסיפור ומה קרה מאחורי כל צילום אבל אתם לא. כך למעשה נוצר החיפוש אחר איפה ה-“good part”. נוצר גם פער בין הסיפור המקורי לאיך שהוא מצטלם, הצילום הופך יותר לחוויה אסתטית עלילתית שמנותקת מההקשר המקורי בו צולמה, הסיטואציה שאותה רק מעטים יודעים (המשתתפים או חברים קרובים) וגם כן באופן חלקי.

אמנות:
במשך כל תקופה זו יצא לי לעסוק הרבה באמנות. אני מניחה שגם זה היה איזשהו כלי להתמודד עם המשבר שלי, עם כעס ותסכול. מצאתי כל הזדמנות וניצלתי אותה ליצירה, המטלות הכי פשוטות וקלילות בלימודים הפכו עבורי לפרויקטים רבי משמעות ולהזדמנות להתנסות עם מדיומים שונים ועם טכניקות שונות.

מיצג- המייצג “משקלו של משקל” / “The Weight of a Weight” היה אחד הפרויקטים המשמעותיים ביותר שעשיתי. זה היה המיצג הראשון שיצרתי אי פעם אבל גם יצירת האמנות האקטיביסטית, אידאולוגית הראשונה שלי. יצרתי אותה ספציפית עבור יום המודעות לבריאות הנפש שחל ב-10/10/2018. כתבתי על הכוונות שלי ועל החוויות שלי עם בריאות הנפש בהרחבה לקראת המיצג (לחצו כאן לקריאה נוספת), אבל משום שלא הייתה לי הזדמנות לספר על החוויות מהמיצג אני אנצל את ההזדמנות ואספר לכם כאן.  המיצג נערך בנמל תל אביב ובשעה ארבע כבר עמדתי על המשקל מבלי שאני יודעת מהו הערך שהמשקל מראה. מידי פעם אנשים בודדים הגיעו, שאלו והתעניינו, חלקם גם בקשו את פרטים כדי שיוכלו להמשיך לעקוב אחרי האמנות שלי. בהמשך גם חבורות עצרו ושאלו מה אני עושה, הקהל החל להשתתף במיצג והסובבים כתבו את המשקל שלי בטבלה שבמחברת שגל אחותי אחזה. כל אחד כתב את הערך המספרי שראה כתוב על המשקל עליו עמדתי. בסוף המיצג אחרי שלוש שעות של עמידה על משקל בדקתי את הטבלה. היה בה טווח של כ-5 ק”ג מהמשקל הנמוך ביותר שנכתב לגבוה ביותר, זה דבר מעניין שמצביע על היותו של איזשהו מדד שבני אדם תולים בו הרבה, אך הוא אינו מדויק או משמעותי במיוחד. בטבלה היו גם רובריקות לכתיבה של מחשבות לצד המשקל, את שם הכותב ואת השעה שבה המשקל נבדק. היו משתתפים בודדים שעצרו ושיתפו אותי במחשבות ובחוויות שלהם עם בריאות הנפש. היו כמה חבורות שניהלו איתי שיחה שלמה על המשמעות של משקל בהקשר של בריאות הנפש. אחד הדברים שהכי שימחו אותי היו החברים הנפלאים שלי שהגיעו להשתתף ולתמוך במיצג, כמו גם הנוכחות הפעילה של אחותי ושל אמא שלי שצילמה ותמכה בי לאורך כל האירוע . אני ממש מודה לכולם: לכל מי שכתב לי, השתתף, שאל וכל מי שבחר להמשיך להתעניין ולעקוב אחרי הפעילות האמנותית שלי ברשתות החברתיות. אתם הפכתם את החוויה הזו למאוד מיוחדת ומשמעותית עבורי. זה ללא ספק זיכרון שיהיה איתי לנצח.

מיצב- את המיצב הראשון שלי ואת יצירת האמנות האידאולוגית, אקטיביסטית השנייה שלי יצרתי בשיתוף פעולה עם ברק.
בסוף שנה ב’ בלימודי העיצוב שלי באוניברסיטת תל אביב התבקשתי להגיש עבודת סמינריון. אני בחרתי לעסוק באמנית יוקו אונו ובאמנות הפלוקסוס בעבודה שלי. משהו מאונו ומהייצירה האמנותית שלה למען קידום נושאים משמעותיים עבורה נגע בי. הזדהיתי רבות עם הרצון לחולל שינוי דרך יצירה ולקרוא לפעולה בקרב אנשים. כאן נכנס לתמונה ברק, במשך כמה חודשים הוא ואני לא היינו ממש בקשר. על שנינו עברה תקופה קשה וכל אחד מאתנו היה צריך הפסקה, זמן להרכיב חזרה את השברים. כשחזרתי מלונדון קבענו לשבת ולדבר. שאלתי אותו אם הוא בעניין של ליצור איתי משהו. הגעתי לפגישה עם הרעיון של עץ משאלות בדומה לעץ שיוקו אונו עשתה. ידעתי שאני רוצה שהיצירה תהיה אינטראקטיבית ותיקרא לשיתוף פעלה. כך הסברתי לברק, “אני מרגישה שאנחנו דור די רדום, אני רוצה לעודד מחשבה, יצירה של משאלות, עיסוק בחלומות, בפעולה, בכתיבה באיזה שהוא אקט חברתי”. זו הסיבה שבחרנו ליצור יחד את המציב דווקא באוניברסיטה בפינת ישיבה (מקום חברתי) שבו קראנו לפעולה (הביאו משאלה, כיתובו אותה על פתק ושימו בתיבה). בחרנו להקים את המיצב לילה לפני היום הראשון ללימודים. תלינו על עץ עשרות פרפרים שצוירו ביד. מאות פתקים שנקשרו לחבלים דקיקים והשתלשלו מעץ המשאלות וקיווינו. עכשיו הפעולה היא בידיים של הסטודנטים של שנת 2019-2018 באוניברסיטת תל אביב.

מדיומים נוספים שיצא לי לעבוד בהם היו:
תפירה- כשבחרתי לשבת לתכנן ולתפור זוג ציפיות לכריות. יצרתי אותן משני סוגי בדים האחד מלונדון- בד סינתטי בעל הדפס מפוספס כייפי ו”קרקסי” בצבעים אדום, כחול, צהוב וירוק. הבד השני מתל אביב- בד טבעי עשוי כותנה בעל הדפס מונוכרומטי: רקע שחור עליו נקודות קטנות ולבנות (לונדון ותל אביב הן שתי הערים האהובות עלי בעולם, וכן אני הולכת ליצור כתבה שלמה בנושא הזה וההקשר שלהן לאופנה, אז תתכוננו לזה בעתיד הקרוב).

ציור- גם כאן התנסיתי בהרבה טכניקות שונות, צבעי עיפרון, פנטונים, גואש, צבעי מים, עפרונות רישום או אקריליק (יש כמה דוגמאות ליצרות שלי בציור למעלה).

ווידאו- כדי ליצור את הסרט עליו סיפרתי בהרחבה מוקדם יותר, הייתי צריכה לצלם במשך כל יום כמה פעמים, כלומר להכניס את עניין הצילום לשגרה. אם להיות כנה, זה לא היה פשוט, פעמים רבות שכחתי להסריט או להטעין את הסוללות והתביישתי לבקש עזרה מחברים לצלם או רשות לצלם. ביום האחרון לחודש ישבתי על העריכה ובראשון בדצמבר 2018 כבר הספקתי לפרסם את הסרטון. למדתי מהחוויה הזו המון על צילום, עריכה והעברת רעיון דרך צילום ווידאו. זו גם הייתה בשבילי התנסות ביציאה מאזור הנוחות ואני מקווה שביצירה הבאה אהיה פחות מובכת ויותר בטוחה בעצמי.

אירועים שונים:
במהלך החודשיים האלה עשיתי הרבה דברים, נפגשתי עם חברים, יצאתי לטיול הגשם הראשון של שנה עם אחותי, נהגתי בפעם ראשונה ללא נהג מלווה, רק אני ואחותי הקטנה יחד ועם מוזיקה טובה. בתחילת נובמבר הייתה גם מסיבת האלווין והתחפשתי לדמות  “מיה וואלאס” מהסרט ספרות זולה. הכרתי אנשים חדשים, עבדתי במלצרות לראשונה בחיי וכמו תמיד גם דאגתי לרוץ בחדר הכושר.
אימצתי לי הרבה צמחים לחדר ונתתי להם שמות: ג’ורג’ וסאלי, קקטוסים שחולקים יחד ספל משותף, קווין, צמח מדברי שחיי לבדו בספל משלו, וקספר, קקטוס שחיי בעציץ קרמיקה קטנטן עליו ציירתי זוג עיניים.

עכשיו אני רוצה לשמוע מכם, איך היו החודשיים שלכם, מה היו החלקים הטובים ופחות טובים? מה חשבתם על הסרטון של חודש נובמבר?
ואם יש לכם המלצות למוזיקה אני אשמח לשמוע בעיקר אחרי חודשים כל כך עמוסים במוזיקה טובה. 
אם אתם מעוניינים לקרוא עוד “מה אהבתי החודש” לחצו כאן לקריאה על חודש ספטמבר.
 כמו תמיד אני אשמח לשמוע מכם על הכל אז תכתבו לי 
באינסטה או בעמוד שלי בפייס!

-Sapir-